Blog

Terug naar overzicht

Wat is de beste keuze: cv-ketel of warmtepomp?

close-up-hand-technician-using-manifold-gauge-filling-air-conditioners.jpg

Iedereen heeft het over de warmtepomp

Vandaag lijkt de strijd tussen de warmtepomp en de cv-ketel gestreden te zijn: we zijn continu bezig met duurzaam verwarmen en het inperken van onze energiefacturen, en daarbij kunnen alternatieve verwarmingstechnieken zoals een warmtepomp niet ontbreken.

Maar hinkt de traditionele verwarmingsketel nu écht zoveel achterop of is het nog steeds een waardige mededinger op de markt? Als verwarmingsspecialist geven wij je tekst en uitleg. 

Afhankelijk van het weer

Het voordeel van een warmtepomp is dat hij zijn energie en warmte onttrekt aan de buitenomgeving. Een troef, want door zelfopgewekte energie in te zetten bespaar je danig op je factuur. Toch heeft deze innovatieve warmtepomp ook zo zijn aandachtspuntjes, die we zeker niet over het hoofd mogen zien.

Denk aan de periode waarin we onze verwarming het meest nodig hebben: de winter. Bij koude temperaturen moet je er immers rekening mee houden dat je warmtepomp méér energie verbruikt en minder energie oplevert dan bij een zomers weertje. Wanneer het bitter koud is, zal je warmtepomp dus  minder renderen. De verwarmingsketel daarentegen blinkt uit in het winterseizoen, gezien hij niet afhankelijk is van het weer.

man-feeling-cold-black-winter-jacket-park-high-quality-photo.jpg

Hoge of lage temperatuurafgifte

Een ander verschil is de temperatuur die met de toestellen bereikt wordt. Daar waar het water met een warmtepomp een temperatuur van 50 à 60 °C kan aannemen, ligt de temperatuur van een ketel doorgaans een flink stuk hoger: rond de 90 °CHet is dus aangewezen om bij een warmtepomp ook voor een systeem met een lage temperatuurafgifte te kiezen, zoals vloerverwarming bijvoorbeeld, waarmee je overal in huis een aangename en gelijkmatige warmte bereikt. Met een traditionele ketel is het dan weer mogelijk om voor kleinere radiatoren te kiezen of een kleiner circuit. Elk zijn eigen opties!

sustainable-living-environmentalist-hand-holding-green-earth.jpg

Fossiele of schone brandstoffen

Tegenwoordig is het belangrijk om energiezuinig te verwarmen. Dat is uiteraard om onze energiekosten in te perken, maar het is minstens even belangrijk dat we daarbij aan het milieu denken.

Natuurlijk heeft de warmtepomp daarbij een streepje voor: daar waar de klassieke verwarmingsketel werkt op fossiele brandstoffen, zoals stookolie of gas, maakt de warmtepomp gebruik van natuurlijke omgevingselementen en 'groene energie' zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Bij een ketel heb je dus nood aan een rookkanaal, terwijl een warmtepomp vraagt om een verdamperblok waarmee de warmte 'uit de lucht wordt gepompt'. 

Wat kies ik voor mijn woning: een warmtepomp of verwarmingsketel?

De vraag welk van beide verwarmingsinstallaties het van de ander wint, is met andere woorden een vraag die onbeantwoord blijft. Wij raden je dus vooral aan te kijken naar wat voor jou de meest gunstige optie is, en wat het beste past bij je doelen, je woning én je beschikbare budget. Wat we je wél kunnen vertellen is dat de traditionele verwarmingsketel, ondanks dat hij minder in de kijker staat, in de huidige maatschappij allesbehalve passé is en absoluut zijn eigen voordelen met zich meebrengt. 

Neem gerust contact op voor professioneel advies

We begrijpen dat het niet makkelijk is te weten te komen wat voor installatie nu precies de beste keuze is voor jouw woning, en dat het tegenwoordig een uitdaging is te voldoen aan de steeds strengere energievereisten. Zou jij graag professioneel en vrijblijvend advies krijgen op maat van jouw woning? Dan zitten onze verwarmingsexperts graag met jou samen tijdens een persoonlijke afspraak. Maak je geen zorgen: samen komen we eruit. Want 't is altijd werm bij NC-Therm!

DSC07509.jpg

We maken graag eens persoonlijk kennis om jouw project te bespreken.

  Bezig met verzenden...

We maken graag eens persoonlijk kennis om jouw project te bespreken.

  Bezig met verzenden...
Cerga - logo
Vlaanderen - logo
Cedicol - logo
VCA - logo
Gas - logo