Terug naar overzicht

Koel blijven in de zomer: maak optimaal gebruik van je warmtepomp en vloerverwarming

De zomer is in volle gang en de temperaturen stijgen gestaag. Terwijl de meeste mensen denken aan airconditioning als dé oplossing om koel te blijven, willen wij je graag laten kennismaken met een andere mogelijkheid: het efficiënt gebruik van je warmtepomp en vloerverwarming voor verkoeling. Ja, je leest het goed! Met de juiste instellingen en een goed begrip van hoe je deze systemen kunt benutten, kun je genieten van een aangenaam gekoeld huis. In deze blogpost leggen we je uit hoe en wat.

DSC09715.jpg

Vloerverwarming en warmtepompen gaan hand in hand

In veel huizen is tegenwoordig vloerverwarming geïnstalleerd, en vaak wordt dit gecombineerd met een warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem dat in staat is om zowel in de winter als in de zomer je huis op de gewenste temperatuur te houden. In de zomer kan een warmtepomp zelfs met behulp van vloerverwarming voor koeling zorgen. Hierbij wordt koud water door de vloerverwarming geleid, waardoor de vloer aangenaam koel aanvoelt.

Passieve en actieve koeling

Er zijn twee soorten warmtepompen die geschikt zijn voor vloerkoeling: de geothermische warmtepomp (passieve koeling) en de lucht-water warmtepomp (actieve koeling).

Hoewel een warmtepomp niet zo effectief koelt als een traditionele airconditioner, kan het zeker voor een aangenaam gevoel zorgen. Het zorgt ervoor dat je huis niet oververhit raakt en dat je comfortabel kunt genieten van de zomermaanden.

Belang van isolatie

Een goede isolatie van je huis is een vereiste wanneer je een warmtepomp gebruikt, of het nu voor verwarming of koeling is. Isolatie helpt om de temperatuur in je huis te stabiliseren en voorkomt onnodig energieverlies. Dit is vooral belangrijk wanneer je gebruikmaakt van vloerkoeling. Zorg ervoor dat de warmte niet via ramen en deuren naar binnen kan dringen, zodat de koeling zo effectief mogelijk is. Houd daarom de ramen en deuren gesloten wanneer je de vloerkoeling gebruikt.

Efficiënt gebruik van je warmtepomp en vloerverwarming

Om je warmtepomp en vloerverwarming efficiënt te gebruiken voor verkoeling, zijn hier enkele handige tips:

  • Stel de temperatuur op de juiste manier in: Kies een comfortabele temperatuur voor je vloerkoeling. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen comfort en energie-efficiëntie.
  • Onderhoud je warmtepomp: Zorg ervoor dat je warmtepomp regelmatig wordt onderhouden en schoongemaakt. Dit bevordert de efficiëntie en verlengt de levensduur van het systeem.
  • Combineer met natuurlijke ventilatie: Maak gebruik van natuurlijke ventilatie door 's ochtends en 's avonds ramen en deuren open te zetten, wanneer de buitentemperaturen lager zijn. Hierdoor kun je profiteren van de koelere lucht zonder dat de warmtepomp extra hoeft te werken.

Geniet van een aangenaam gekoeld huis!

Met de juiste kennis en instellingen kun je je warmtepomp en vloerverwarming gebruiken om je huis aangenaam koel te houden tijdens de zomermaanden. Hoewel het niet zo krachtig is als een airconditioner, kan het zeker voor verlichting zorgen op warme dagen. Vergeet niet om je huis goed te isoleren en de ramen en deuren gesloten te houden om de koeling zo efficiënt mogelijk te maken. Door deze tips in acht te nemen, kun je genieten van een comfortabele zomer zonder oververhit te raken!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het gebruik van vloerverwarming als koeling? Of wil je graag zelf een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming laten installeren? Contacteer ons dan vrijblijvend.


Wil ook jij duurzaam en energiezuinig verwarmen?

Wil jij je woning of bedrijf op de meest energiebesparende manier verwarmen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak. Zou je bovenop je verwarmingsinstallatie bovendien graag in zonnepanelen investeren? Dan nemen wij deze op in je offerte en werken we hiervoor samen met een externe partner. Bij ons kun je terecht voor het totaalplaatje!

Contact opnemen

Wil ook jij duurzaam en energiezuinig verwarmen?

Wil jij je woning of bedrijf op de meest energiebesparende manier verwarmen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak!

Contact opnemen

Cerga - logo
Vlaanderen - logo
Cedicol - logo
VCA - logo
Gas - logo