Terug naar overzicht

Kan ik vloerverwarming wel onder alle vloeren leggen?

pexels-teona-swift-6850657.jpgDe voordelen van vloerverwarming, daar kunnen we bij NC-Therm lang over uitweiden. Gelijkmatige verdeling van de warmte, geen radiatoren, altijd warme voeten, … Dat spreekt iedereen wel aan! Maar is het ook voor iedereen mogelijk? Vandaag geven we je meer uitleg over welke vloeren zich wel en niet lenen tot vloerverwarming.

Bij de installatie van vloerverwarming plaatst het team van NC-Therm buizen onder je gehele vloeroppervlak, waardoor verwarmd water zal stromen. De hitte daarvan stijgt op doorheen je vloer, en verwarmt je woning zo op evenredige wijze. Voor de beste transfer van deze warmte, is dus het nodig dat de warmteweerstand of R-waarde van je vloerbedekking zo laag mogelijk is.

De warmteweerstand? De mate waarin je vloer in staat is om warmte te geleiden, en die idealiter 0.10 m2 K/W of kleiner bedraagt. Is deze weerstand te hoog, dan is dat natuurlijk top voor de isolatie van je huis, maar minder voor de werking van je vloerverwarming. Bij het kiezen van je verwarming, is het dus vooral een kwestie van geven en nemen.

Je hoort ons al komen: kies je voor vloerverwarming, dan is het belangrijk dat je vloer niet zò goed isoleert dat de warmte uiteindelijk zijn weg naar je leefruimte niet meer vindt. Dit geldt bovendien ook voor de integratie van vloerkleden in je interieur: des te dikker deze zijn, des te minder je warmte zal geleiden en des te minder effect je van je vloerverwarming zult ondervinden.

Helaas betekent dit dat we ook liefhebbers van de eeuwig charmante parket- en houtvloer moeten teleurstellen: omwille van de hoge thermische weerstand en isolatiewaarde, is een dergelijke vloer niet de beste keuze. Toch is er ook beter nieuws, want daarbuiten bestaan er tal van vloerbedekkingen die de perfect match zijn voor je vloerverwarming.

Denk bijvoorbeeld maar aan een bijzondere stenen, beton- of gietvloer, die bekend staat om zijn hoge geleidbaarheid en dus probleemloos een behaaglijke temperatuur zal doorlaten. De dikte? Die maakt geen verschil, tenzij in je wachttijd natuurlijk. 😉 En ook tapijt behoort, mits het een thermische weerstand van maximaal 0.17 m2 K/W heeft, tot de mogelijkheden.

Andere (vergelijkbare) opties zijn ten slotte PVC en vinyl: beide veelzijdig in hun afwerkingsmogelijkheden, relatief dun qua structuur en makkelijk in onderhoud. Voeg daar de lage kostprijs en warmteweerstand aan toe, en jackpot! Let enkel op dat je voor een vloer gaat met een weerstand van maximaal 0.15 m2 K/W, om de vorming van plekken te vermijden.

We kunnen je dus geruststellen: heb je een zwak voor vloerverwarming, dan is de kans klein dat je daarvoor op je favo vloersoort moet inboeten. Maak je bovendien geen zorgen wanneer dit alles je eerder onbekend in de oren klinkt: kom je tot bij ons voor een vrijblijvende afspraak, dan leggen we je de specificaties graag in mensentaal uit.

Onze specialisten luisteren oprecht naar je vragen en bezorgdheden, en denken volop met je mee. Zo komen we samen tot een oplossing op maat van jouw smaak, budget en woning. Zo is ’t altijd werm, bij NC-Therm.

Wil ook jij duurzaam en energiezuinig verwarmen?

Wil jij je woning of bedrijf op de meest energiebesparende manier verwarmen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak. Zou je bovenop je verwarmingsinstallatie bovendien graag in zonnepanelen investeren? Dan nemen wij deze op in je offerte en werken we hiervoor samen met een externe partner. Bij ons kun je terecht voor het totaalplaatje!

Contact opnemen

Wil ook jij duurzaam en energiezuinig verwarmen?

Wil jij je woning of bedrijf op de meest energiebesparende manier verwarmen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak!

Contact opnemen

Cerga - logo
Vlaanderen - logo
Cedicol - logo
VCA - logo
Gas - logo